Apeldoorn,
15
april
2021
|
10:46
Europe/Amsterdam

Nederlanders krijgen door corona andere kijk op wonen

Samenvatting

Door het coronavirus zijn de meeste Nederlanders meer thuis dan ooit. 78% is zijn huis anders gaan gebruiken in coronatijd. Dit heeft bij meer dan de helft van Nederland geleid tot nieuwe woonwensen. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Memo2 in opdracht van Centraal Beheer onder 1405 respondenten. Veel nieuwe woonbehoeften blijken blijvend.

Een fijn thuis is van grote waarde, dat heeft afgelopen jaar wel bewezen. Door de coronamaatregelen zijn veel Nederlanders meer thuis gebleven. Bijna acht op de tien Nederlanders geeft aan dat zij hun huis anders zijn gaan gebruiken. Bij jongeren tot 34 jaar is dit effect het sterkst (87%). De helft van Nederland is gaan thuiswerken, maar er wordt ook meer thuis gedineerd en geborreld (33%) en thuis gesport (27%).

Nieuwe woonbehoeften leiden vaak tot aanpassingen in huis

Dit veranderde gebruik heeft bij meer dan de helft van de Nederlanders geleid tot andere woonwensen. Een extra kamer is de grootste wens. Vooral gezinnen met kinderen snakken naar een aparte werk- of hobbykamer en naar meer rust. Bij 55+’ers is de behoefte aan nieuwe meubels het grootst.

Bijna twee derde van de mensen met nieuwe woonbehoeften heeft ook daadwerkelijk aanpassingen in huis gedaan of is het van plan. Van verhuizen (12%), verbouwen (17%) tot de meest populaire ingreep: het opnieuw inrichten van het huis (26%). Ook greep 11% van de Nederlanders de coronaperiode aan om hun huis te verduurzamen. Vorig jaar zag Centraal Beheer al in een eerder onderzoek dat 40% van de Nederlanders hun vakantiegeld besteedde aan hun woning, waaronder door te investeren in verduurzaming.

Wat blijven we thuis doen?

Nu het vaccinatietraject vordert vroegen we Nederlanders ook naar hun verwachtingen van de periode na corona. Veel nieuwe woonbehoeften blijken blijvend. Bijna een derde van de respondenten verwacht na corona meer thuis te werken dan voor de pandemie. Thuis sporten zien mensen als een noodzakelijk kwaad: de grote meerderheid gaat straks weer terug naar het sportveld, het clubhuis of de sportschool. Goede voornemens genoeg voor na corona: we willen meer blijven wandelen dan voorheen (46%), meer tijd met ons gezin en familie doorbrengen (19%) en juist minder aan sociale verplichtingen (21%). Een kwart van de Nederlanders wil graag het huis opgeruimd houden.

Trends in stroomversnelling

Marteyn Roose, directeur Particulieren bij Centraal Beheer, reageert: “Wij kijken continu naar de behoeften van onze klanten en hoe we met passende oplossingen hun wensen kunnen helpen realiseren. Bijvoorbeeld met de financiering van een verbouwing, isolatie van hun woning of hulp bij een klus in huis. Dit onderzoek naar veranderde woonbehoeften bevestigt het beeld dat wij al langer zagen ontstaan. Mensen combineren steeds meer functies in en om het huis. En vinden gemak daarbij in toenemende mate belangrijk. Ook de wens om te verduurzamen neemt toe. Corona heeft deze trends duidelijk in een stroomversnelling gebracht.”

Boilerplate

Over Centraal Beheer

Centraal Beheer is onderdeel van Achmea, de grootste coöperatieve verzekeringsgroep van Nederland. Particulieren en bedrijven kunnen bij Centraal Beheer terecht voor verzekeringen, financiële producten en diensten.

Naast verzekeringen en financiële producten biedt Centraal Beheer consumenten steeds meer diensten voor dagelijks gemak. In 2018 lanceerde Centraal Beheer de Klushulp, waarmee zowel klanten als niet klanten, snel een vakman kunnen vinden voor klussen in- en om het huis. En sinds 2 jaar helpt Centraal Beheer ook woningeigenaren met het verduurzamen van hun woning door onder andere zonnepanelen en isolatie.

Wij geloven in een persoonlijke relatie met onze klanten en oplossingen. Centraal Beheer heeft ruim 3000 medewerkers en is gevestigd in Apeldoorn. Voor meer informatie: www.centraalbeheer.nl