27
september
2021
|
09:40
Europe/Amsterdam

Helft ondervraagden niet op de hoogte verplichte rookmelder

Vanaf 1 juli 2022 moet in elke woning in Nederland op iedere verdieping een rookmelder hangen. Uit recent onderzoek dat Centraal Beheer deed onder 2000 respondenten, bleek dat meer dan de helft van de ondervraagden hier niet van op de hoogte is. De verplichting is niet voor niks: bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Als je slaapt, worden mensen niet altijd wakker van rooklucht, een loeiende rookmelder alarmeert mensen wel. Toch heeft lang niet iedereen overal rookmelders hangen. Centraal Beheer onderneemt nu actie om haar klanten te helpen.

De verplichting van rookmelders op elke verdieping bestaat al langer voor nieuwbouwhuizen, maar de regelgeving gaat dus ook voor bestaande bouw gelden. Daarnaast moeten ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, voorzien zijn van een rookmelder. De Brandwondenstichting schat in dat ruim de helft van de woningen nog minstens één rookmelder extra nodig heeft. Om haar klanten hiermee te helpen, onderneemt Centraal Beheer nu actie. Centraal Beheer biedt daarom tijdelijk al haar hypotheek- en woonverzekeringsklanten de mogelijkheid om met korting professionele rookmelders aan te schaffen. Ook biedt Centraal Beheer hulp aan bij installatie. “Iedereen weet wel dat rookmelders belangrijk zijn, maar toch is het een klus die vaak blijft liggen. De verplichting die er aan komt, is een extra stok achter de deur. Tijd dus om het regelen! Daar helpen we onze klanten graag bij”, legt Bart Boere van Centraal Beheer uit.

Klushulp bij het monteren van rookmelders
De rookmelders aanschaffen is stap 1, maar het ophangen blijft vaak op de to-do lijst voor veel Nederlanders. Ze kunnen het niet zelf, hebben er geen tijd voor of weten niet wat de juiste plek is om ze op te hangen. Daarom biedt Centraal Beheer ook hulp bij de installatie via de Klushulp. Boere: “We willen het makkelijk maken voor onze klanten. Deze oplossing bespaart klanten tijd en gedoe. Onbezorgd en prettig wonen wil uiteindelijk iedereen.”