27
juli
2023
|
15:29
Europe/Amsterdam

Energie-apps leiden tot groener gedrag

Samenvatting

De helft van de Nederlanders die zonnepanelen heeft, checkt hun energieopbrengsten in een app. Een even grote groep houdt ook hun energieverbruik minstens wekelijks in de gaten. Ruim 60% van deze mensen zegt daardoor bewuster met energie om te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Memo2, in opdracht van Centraal Beheer.  Gedragswetenschapper prof. dr. Rick van Baaren reageert: “Je zou het effect van dit soort apps licht verslavend kunnen noemen.”

Bijna een derde van Nederlanders met zonnepanelen bekijkt hun energieverbruik zelfs een paar keer per week tot dagelijks. Vooral mannen bekijken dit relatief vaak (61% vs. 45% van de vrouwen). Van Baaren, gedragswetenschapper aan de Radboud Universiteit Nijmegen, vergelijkt dit gedrag met mensen die aandelen of crypto’s hebben: “Van dit soort apps gaat een licht verslavende werking uit. Kijken naar je energieopbrengsten en -verbruik is een vorm van een beloningssysteem. Het is goed of slecht. Zulke effecten zien we ook bijvoorbeeld bij aandelen, crypto maar ook in games. Het variabele effect maakt helemaal dat je wilt blijven kijken.

Inzicht motiveert tot groener gedrag
iStock-511787090Het checken van de opbrengsten levert meer op dan een leuk beeld, want de meerderheid van deze mensen gaat bewuster met energie om. Bijna 60% geeft aan dat zij door dit inzicht minder energie verbruiken. Nog eens 17% geeft aan hierdoor extra te gaan verduurzamen. Van Baaren: “Het inzicht motiveert om het nog beter te doen. Dit zal vooral komen door de financiële voordelen die het oplevert, maar het heeft uiteraard wel degelijk effect op het milieu. Het is een beloning met een win-win effect.”

Sociale norm werkt motiverend
Dit effect werkt ook door in de omgeving. Een relatief grote groep bespreekt hun energieopbrengsten en -verbruik ook met anderen, vooral mannen doen dit (45% versus 30% van de vrouwen). Van Baaren denkt dat dit kan helpen om meer mensen over de streep te trekken (verder) te verduurzamen en bewuster met energie om te gaan. “Door deze inzichten van de apps met anderen te bespreken draag je bij aan de sociale norm om te verduurzamen en bewust met energie om te gaan. Daarnaast moeten mensen zich competent voelen om de stap te nemen om te verduurzamen. Het helpt als je ziet dat mensen zoals jij het kunnen.”

Grote groep wil meer zonnepanelen
Een derde van de mensen die nu al zonnepanelen heeft, wil er meer aan gaan schaffen of heeft dit onlangs gedaan. Onder jongvolwassenen (25-34) is dit zelfs ruim 60%. Omdat ze nu al meer verbruiken dan ze opwekken, of omdat ze het energieverbruik van elektrische auto, warmtepomp of andere (nieuwe) elektrische apparaten ook zelf willen opwekken. Nu al heeft 44% meer energieopbrengsten dan energieverbruik. 30% speelt ongeveer quitte, 16% verbruikt meer energie dan de panelen opwekken. Het hebben van zonnepanelen en het volgen van de opbrengsten smaakt voor een grote groep dus naar meer.

Boilerplate

Noot voor redactie
Dit onderzoek is in juni 2023 uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Memo2 onder 1500 Nederlanders (18+) met een koop- of huurwoning. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Jennifer ten Have
Woordvoerder
M: 06 12 16 09 98
E: Jennifer.ten.Have@achmea.nl

infographic