01
december
2022
|
08:08
Europe/Amsterdam

'Stimuleer medewerkers om bij te blijven op hun vakgebied'

Martine Bolhuis, HR expert Centraal Beheer

MartineBolhuis

De helft van de medewerkers vindt dat hun werkgever voldoende mogelijkheden biedt om zich voor te bereiden op de veranderingen in het vakgebied. De andere helft vindt de inspanningen op dit terrein dus onvoldoende. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 2.000 werkende Nederlanders door onderzoeksbureau Memo2 in opdracht van Centraal Beheer.  

Martine Bolhuis, HR expert bij Centraal Beheer, onderdeel van Achmea: "Medewerkers kunnen de hulp van hun werkgever goed gebruiken om bij te blijven. We weten dat werk verandert. Dat geldt  voor elk vakgebied. Er bestaat een grote mismatch tussen beschikbare mensen op de arbeidsmarkt en de gevraagde skills en vakkennis. Hier ligt nog veel potentie voor werkgevers, zeker met het oog op de huidige krappe arbeidsmarkt." Volgens Bolhuis zijn de belangrijkste oorzaken van deze krapte vergrijzing  en ontgroening. ”We dachten dat robotisering en technologie ons bij dit vraagstuk kon helpen. Echter zien we daar maar gedeeltelijk winst. Het ziet er naar uit dat het aantal beschikbare mensen voor de arbeidsmarkt niet snel genoeg toeneemt. Dat betekent een belangrijke taak voor werkgevers. Help ook je huidige medewerkers  om aan boord te blijven. Door te boeien met interessante rollen en aandacht voor mens en ontwikkeling. Daarmee werken we samen aan een sterkere arbeidsmarkt.”

Laagdrempelig
Bolhuis vervolgt: “Wat als we niets doen? Als medewerkers zich niet voorbereiden op de komende veranderingen, wordt de mismatch alleen maar groter. Daarnaast hebben ontwikkelmogelijkheden een grote aantrekkingskracht, om mensen te vinden en te blijven boeien. Dit pleit voor ontwikkeling van medewerkers in het bedrijf. Voor nu en in de toekomst. Het hoeft niet altijd in opleidingen te zitten. Werkgevers en medewerkers kunnen ook laagdrempelig beginnen. Denk ook aan het opdoen van ervaring met nieuwe taken. Het meelopen met een collega of mentoring, waarbij collega’s elkaar verder helpen met kennis en vaardigheden.”

Bijblijven
Leren en ontwikkelen is niet voor alle medewerkers vanzelfsprekend. Niet in alle organisaties is ruimte voor leermomenten. Het begint bij het onderzoeken van de ontwikkelwensen. Dit geldt voor werkgevers en ook voor medewerkers. Bolhuis: "Zorg dat je als werkgever het gesprek met je medewerkers erover voert. Zijn er dingen die ze lastig vinden en die ze graag willen leren? Naast het aanbieden van opleidingsmogelijkheden, doen werkgevers er goed aan om ook hulp, coaching aan te bieden bij het maken van de keuze.”

Toekomst gericht
Met ‘Lekker Bezig’ biedt Centraal Beheer een praktische aanpak voor medewerkers en werkgevers om aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid. Daar zien we ook dat zowel medewerkers als werkgevers  het toekomstgericht ontwikkelen als belangrijk onderdeel zien van duurzame inzetbaarheid. In de eerste helft van 2022 ziet 47% van de Lekker Bezig gebruikers daar ruimte voor verbetering bij zichzelf en wil daar mee aan de slag. Lekker Bezig biedt verschillende, gerichte oplossingen, van (online)training tot coaching. Hierbij de link voor meer informatie en resultaten over Lekker Bezig.