13
februari
2023
|
13:06
Europe/Amsterdam

Onvoldoende eigen geld remt 32% bij verduurzamen woning

Uitkomsten van Centraal Beheer trendonderzoek door MeMo2

Duurzaam Woongemak

Onvoldoende eigen geld blijft bij 32% van de Nederlandse huishoudens de grootste drempel bij het verduurzamen van hun woning. Dit blijkt uit het laatste MeMo2-trendonderzoek over duurzaam wonen dat is uitgevoerd voor Centraal Beheer, onderdeel van Achmea. Toch is uitstel van groene investeringen in bijvoorbeeld zonnepanelen niet altijd nodig, ook niet bij afbouw van de huidige salderingsregeling. Want de besparing op de maandelijkse energiekosten kan al voldoende zijn om de rente en aflossing van een lening of extra hypotheek te betalen. En soms blijft onder de streep direct al wat over.

Zo’n 80 procent van de Nederlanders kampt met zorgen over de hoge energieprijzen. Dit komt naar voren in de duurzaam wonen enquête onder 1.500 Nederlanders met een huur- of koopwoning van 18 jaar en ouder. Velen willen meer doen dan alleen energie besparen. De aanleg van zonnepanelen kan dan interessant zijn, ook na versobering van de huidige salderingsregeling. De Tweede Kamer stemde 7 februari in met een wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen. Tegelijk was er een ruime meerderheid voor een aantal moties en wijzigingen. Na aanpassing van het wetsvoorstel is het vervolgens aan de Eerste Kamer om te beslissen of de afbouw van start gaat op 1 januari 2025. Lukt het niet om daar een meerderheid te krijgen, dan blijft de huidige salderingsregeling voorlopig bestaan.

Zonnepanelen meestal snel rendabel
Vaak is de gedachte dat voor de aanschaf van zonnepanelen eigen geld nodig is. Dat hoeft niet, want ook zonder eigen inbreng zijn deze meestal snel rendabel. Met de huidige stroomtarieven zijn ze tussen de 4 en 6 jaar terug te verdienen. En meteen na aanleg vermindert de afhankelijkheid van netstroom. Daarbij is ook na politieke overeenstemming tot afbouw nog te profiteren van een afgeslankte regeling die stapsgewijs wordt afgebouwd. Hierdoor duurt het – afhankelijk van de situatie en ingangsdatum – een of enkele jaren langer, voordat de panelen zijn terugverdiend.

Berekening van mogelijkheden en maandlasten
De berekening, de keuze en aanleg van zonnepanelen is vaak een heel gedoe. Het invullen van een online scan helpt dan om de mogelijkheden en besparing op de energiekosten inzichtelijk te maken. Om de financieringsdrempel tot verduurzaming te verlagen, zit in de online scan van Centraal Beheer een berekening met mogelijkheden om de verduurzamingsoplossing te betalen. En wat dat betekent voor de maandlasten. Eventuele subsidies worden ook in die berekening meegenomen. Zo geeft de scan in één oogopslag een overzicht van mogelijke verduurzamende maatregelen en wat is terug te krijgen aan subsidie. Het toont ook wat een eventuele Energiebespaarlening betekent voor de kosten.

Zonnepanelen in samenwerking met Soly
Om klanten te helpen bij het verduurzamen van hun woningen en energiebesparing, zijn via Centraal Beheer ook zonnepanelen te verkrijgen. Daartoe is Soly - voorheen bekend als enie.nl - met zorg geselecteerd en toegevoegd aan het partnernetwerk van Centraal Beheer. De klant start met de online scan die een beeld geeft van de mogelijkheden voor zonnepanelen. Daarna volgt een online adviesgesprek met speciaal opgeleide medewerkers van Centraal Beheer om klanten bij de hele aanvraag te begeleiden. Na beoordeling van de offerte door de klant en hulp bij een eventuele financiering, wordt de koop- en leveringsovereenkomst gesloten met Soly. Daarna worden de panelen vakkundig geïnstalleerd door de specialisten van Soly. Deze gerenommeerde partner is sinds 2013 actief in Nederland om zonne-energie voor iedereen beschikbaar te maken. Daarnaast is het bedrijf actief in België, Zuid-Afrika en Duitsland.

Met de uitbreiding verbreedt Centraal Beheer zich tot adviseur en aanbieder van oplossingen voor duurzaam wonen: van zonnepanelen, isolatie, groen dak en meer. Onderscheidend aan het traject voor zonnepanelen en groen dak is dat klanten door eigen adviseurs worden begeleid, waarbij de kwaliteit via de leverancier en verzekerbaarheid zijn gewaarborgd. Ook niet-klanten kunnen gebruik maken van het aanbod.